Lineout


lineout
Wanneer de bal buiten de lijnen is geweest word er een line-out gehouden. De mensen die in de scrum staan staan meestal ook in de opstelling voor de line-out. Zodra de line-out voorbij is probeert de line-out te pushen en/of de lijnmensen in actie te brengen.

Meestal tillen 2 spelers 1 speler op zodat hij hoger kan komen om de bal te vangen. De tillers worden "lifters" genoemd en de opgetilde "springer". Sommige teams hebben zelfs 2 "springers".De spelers in de line-out moeten 5 meter van de zijlijn staan en weer niet verder dan 15 meter van de zijlijn.

De teams staan 1 meter van elkaar verwijderd. De bal moet recht worden ingegooid tussen beide teams in. De teams zijn dus een halve meter van de bal verwijdert wanneer deze word ingegooid.

Het team wat de bal ingooit mag het aantal mensen in de line-out bepalen. Het team dat moet volgen mag maximaal het aantal mensen in de line-out hebben staan wat de ingooiende ploeg heeft. De andere spelers moeten allemaal op 10 meter staan van de line-out. Staan ze dat niet dan zijn ze off-side. Zodra de bal uit de 10 meter komt of de scheidsrechter de situatie open verklaard mag de lijn oplopen.

lineout