Inleiding Rugby regelsDeze regels zijn slechts bedoeld om de basis van het rugby te kennen en zijn bewoordingen. Voor de uitgebreide regels zoals spelers deze zouden moeten weten verwijs ik naar de scheidsrechters pagina op www.nsrs.nl.

Speeltijd
Een rugbywedstrijd wordt gespeeld over 2 helften van elke 40 minuten. De pauze is bedraagt ongeveer 5 minuten. Omdat overtredingen en dergelijke genomen mogen worden zonder een signaal van de scheidsrechter is het spel snel en aantrekkelijk. Er word altijd weinig extra tijd bijgetrokken.

Een rugbyteam bestaat uit 15 spelers. Alle posities in het veld hebben een naam gekregen maar zijn ook weer onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De mensen in de scrum worden voorwaartsen genoemd en de "vrije mensen" worden lijn-mensen genoemd.

De Score
Een try levert vijf punten op. Een try wordt gehaald door de bal achter de eindlijn van de tegenstander op de grond te drukken. Nadat een try is gescoord, wordt op de verticale as van het veld geprobeerd de bal tussen de palen te schoppen. De bal mag hierbij op een verhoging worden gelegd zoals een kicking tee. Deze score genaamd conversie levert nog eens 2 extra punten op. De maximum score is dan ook 7 punten per keer.

In het spel zelf mag de bal ook tussen de palen worden geschopt. Dit word een field-goal genoemd en deze levert 3 punten op. De score telt echter alleen wanneer dit met een een drop-goal is gedaan. Dit houdt in de de bal eerst contact moet hebben gehad met de grond.

De bal moet in geval van een drop-goal en conversie over de dwarslat en tussen de verticaal staande palen worden geschopt.

Opstelling
De aftrap word vanaf het midden van het veld via een grond-kick naar de tegenstander geschopt. Deze bal moet tenminste 10 meter van de middellijn geschopt worden.

De horizontale as waarop de bal zich bevind word de off-side lijn genoemd. Beide teams staan aan hun kant van deze denkbeeldige lijn. Wanneer een speler aan de verkeerde kant van deze lijn staat staat hij dan ook off-side en mag hij niet actief deelnemen in de wedstrijd totdat hij weer aan de goede kant van de lijn staat.